VITALITEIT

 

Wil je meer vitaliteit en energie hebben. Probeer elke ochtend een aantal keren de Zonnegroet te doen.

 

In Egypte werd al tienduizend jaar voor Christus aantekeningen gevonden over de Zon en verering van de Zonnegod.                                          In India staat de zon traditioneel symbool voor spiritueel bewustzijn. Vroeger en nog steeds heden ten dage, aanbad/aanbidt men dagelijks de zon als goddelijk symbool. Veel mensen zijn zich nog steeds bewust van de kracht van de zon. Er wordt in sommige yogaliteratuur aangeraden om de zonnegroet bij zonsopgang uit te voeren, omdat de atmosfeer dan het meest geladen is met prana (spirituele energie).

De zonnegroet wordt vaak gebruikt als start van een yogasessie. Het dynamische aspect van de zonnegroet zorgt er voor dat je lichaam goed opwarmt en los komt. Doordat je bewust bezig bent met je lichaam en ademhaling brengt de zonnegroet je ook in een staat van meer  concentratie en bewustzijn voor het vervolg van je oefening. Je kunt de zonnegroet doen als een onderdeel van je warming-up, maar ook als een oefening op zich, als je bijvoorbeeld niet zo veel tijd hebt om uitgebreid te oefenen, of eenvoudig als een goeie start van de dag. 

De lichamelijke beweging kan in combinatie met de bewuste ademhaling en eventuele mantra’s ook een meditatieve en spirituele uitwerking hebben. Het doen van de oefening zorgt er voor dat de zonne-energie (Pingala Nadi) in je lichaam wordt gereguleerd waardoor je meer in balans komt. Pingala Nadi staat voor de actieve, extroverte en mannelijke energie in ons lichaam en wordt ook wel de Surya of Zon Nadi genoemd. De zonnegroet helpt je om deze energie naar beneden of naar boven bij te stellen.

 

De 12 houdingen van de zonnegroet worden eerst aan de ene kant van het lichaam uitgevoerd en daarna aan de andere kant. Deze 24 stappen vormen 1 ronde. Begin met het oefenen van 2-4 rondes, dit kun je uitbreiden als je conditie verbetert tot de aanbevolen hoeveelheid van 12 rondes per dag.